Het eten van erfheksen is veelal gebaseerd op natuurlijke producten, daarom is het erg gezond en bevat het weinig tot geen onnodige suikers en vetten.
Er bestaan ontzettend veel oude recepten die wicca’s gebruiken die veelal zijn gebaseerd op de Keltische en Germaanse keuken. Uiteraard worden er ook hedendaagse recepten gebruikt maar, de oude wicca recepten hebben meestal een helende werking. Hieronder vind u een aantal belangrijke recepten die al eeuwenlang gebruikt worden.
De sap van de berk kan je drinken en wordt ook wel sap van de eeuwige jeugd genoemd. Berken sap staat bekend om zijn genezende werking. Het wordt gebruikt als haargroeimiddel, beschermt tegen nier- en blaasstenen en is een ideaal middel tegen artritis, artrose en jicht.
IngrediëntenNiet alle wicca recepten hebben helende of spirituele bijwerkingen, veel lekkere recepten zijn overgedragen van generatie op generatie wicca's. Morgenbrood word veel tijdens festiviteiten gemaakt en stamt af van een oud keltisch recept.
Maak een brooddeeg en laat dit rijzen. Snij de groentes fijn en bak dit even met wat zonnebloemolie.
Van alle kruiden en specerijen gebruik je ongeveer een half theelepeltje. Van de peper moet je minder gebruiken.
Na het rijzen van het deeg meng je de kruiden en specerijen en de groentes er doorheen . Bak het brood (volgens de gebruiksaanwijzing van het brooddeeg) in de oven.
Van thee, hoestdrank, likeur, mosterd tot verfverdunner, de den is misschien de meest veelzijdige boom als het gaat om bruikbare recepten. Hieronder vind u een paar belangrijke recepten van de dennenboom.
De thee van dennennaalden werkt zeer goed bij blaas en/of nier ontsteking en geeft verlichting bij huidziektes. Laat gedroogde dennennaalden tien tot vijftien minuten in gekookt water trekken en doe er voor de smaak eventueel suiker of honing bij.
Cambium oftewel de bast van de den is ook eetbaar en rijk aan vitamine C. In het voorjaar is de cambium het meest voedzaam en het meest voedingsrijke gedeelte zit in de onderste helft van de boom. De bast is rauw te eten maar nogal moeilijk verteerbaar. Kook de cambium eerst om het goed verteerbaar te maken. U zult merken dat cambium nog een lekkere zoute smaak heeft.
De jonge dennenappels (die nog dicht zitten) kun je koken en als tussendoortje eten. Pas wel op! Kook de dennenappels net zolang tot ze vrij zijn van geur, de appel heeft normaliter een sterke geur als ze rauw zijn. Pas als deze geur compleet weg is, is het veilig om de appel te eten en voorkomt u maagklachten.
Wijn wordt over de hele wereld, door de eeuwen heen, gebruikt bij feesten, ceremonies, rituelen en uiteraard gewoon voor alledaagse consumptie. Wijn wordt ook veelal verbonden met religies en geloof, zo ook onder de wicca's en paganisten.
Wicca's maken zelf ook wijn. Deze wijn wordt in de volksmond wicca wijn genoemd. De wijn word meestal gemaakt en genuttigd op één van de acht jaarlijkse feestdagen maar ook bij wicca rituelen en spreuken word soms wicca wijn gebruikt.
IngrediëntenMisschien de meest belangrijke ingrediënten in wicca eten en drinken zijn kruiden. Net als in heel veel andere culturen gebruiken wicca's kruiden en specerijen voor hun genezende werking en spirituele bijwerkingen. De natuurlijke ingrediënten van kruiden worden ook veel in medicijnen gebruikt die je bij een drogist of apotheker kunt kopen. Hieronder vind u een lijstje met een aantal gebruikte kruiden onder de wicca's en paganisten.